Jehovah-Jireh
Right to Life Centre

Registered Charity No: C0006001319

Overview

The purpose of the Right to Life Centre, is to consolidate medical diagnostics and stroke Centre on one site, to make diagnoses and recovery easier and less stressful for patients. The design will be developed to provide an outstanding working environment and patient experience that will ‘lift the spirits’ for those that use the building.

The Rationale

Current global mortality from Non Communicable Diseases (NCDs) remains unacceptably high and is increasing. Thirty-eight million people die each year from NCDs, mainly from cardiovascular diseases, cancers, chronic respiratory diseases, and diabetes.

Over 14 million deaths from NCDs occur between the ages of 30 and 70, of which 85% are in developing countries of which Ghana is one. These premature deaths are largely preventable by governments implementing simple measures which reduce risk factors for NCDs and enable health systems to respond. In September 2011, world leaders adopted the Political Declaration on NCDs at the United Nations. In Ghana however the rates remain high. Most people are too poor to afford some of the treatment cost.

Location

The Site is located at Oduponkpehe Kasoa, Accra Ghana. It is set within a primarily residential area.

...
...
...
...
...
...
...
...

Design Brief

The Stroke Centre Building will have the following: Wards, Support Facilities, Offices, Courtyards and Gardens, Visitors area:

  • Provide high quality accommodation that is planned and managed
  • A patient focused design – integrating social and therapeutic issues with the resolution of clinical functions
  • To make an uplifting non-institutional building that supports its role; good daylight, way-finding, no racetrack corridors, radiotherapy bunkers above ground, an indoor/outdoor welcome village that enlivens the street, use of colour and materiality.
  • A bold, positive and inviting architectural statement.

Activities

  • Stroke Rehabilitation
  • Screening children for malnutrition
  • Breast, cervical and prostate cancer screening
  • Blood pressure checks
  • Diabetic screening - Including eye and foot care
  • Weight loss program

Facilities

  • Laboratory
  • X-Rays
  • MRI & CT Scans

Design Approach

Create a building that fosters a strong relationship with the physical environment outside. This connection will be evident through the building’s strategic use of daylight, courtyard and gardens.

The building will be orientated to allow its interior courtyards to draw and harvest natural daylight, whilst large exterior awning and external shaded verandas, built around landscaped spaces will be designed to soften intense light.

Facilitating the patient’s journey home, the Stroke centre building will be shaped to provide an all-encompassing rehabilitation setting:

  • A less institutionalised facility, with focus around social spaces. One that is ‘homely’ whilst meeting Care Quality requirements.
  • A layout providing privacy and dignity without compromising the need for close staff observation.
  • Level access and medical gas points throughout for complete patient freedom of movement.

Quality of Environment and Sense of Place

The design solution will seek to maximize natural light in internal areas, provide views out to landscaping and from circulation.

The preferred design solution will be to use an atrium and stepped courtyard as a heart to the building and establish visual connections with the building perimeter where possible. This strategy also serves to provide break out areas in corridors avoiding extended lengths that could feel institutional in character.

A toplit double height gallery to connect the principal parts of the Centre is to provide simple and legible movement patterns and waiting areas in elegant sunlit spaces.

Rather than an enclosed inward looking plan the proposed buildings will connect to external courtyards that are generously proportioned in terms of width and height. Planting and sculpture will provide stimulus and provide reference points to help orientate users when circulating around the building.

Sustainability

The building will reflect the client’s vision for a high standard of sustainable design and operation through efficiency and passive measures to make the building self-sufficient and sustainable as possible.

The priority will be to make the building self-sufficient in view of the recurrent energy crisis in Ghana and more affordable to run.

  • Optimisation of passive design to maximise natural daylight and minimise solar gain.
  • Natural ventilation solutions.
  • Highly efficient building fabric following the principle of the ‘Fabric First’ approach.
  • Low energy lighting design and automatic controls.
  • High efficiency services systems.
  • Optimised building management systems and controls to maximise energy efficiency.
  • Energy metering throughout.
  • Sustainable building materials.

Layout

To create patient-friendly organization, the modalities will positioned in the quadrants of the floor plan, with scan rooms located at the corners of the building.

The design objective is to position patient-care areas on the exterior window walls to take advantage of the abundant natural light.

Circulation patterns will be created to have efficient connections that make the various zones of the centre more accessible and functional.

Colourful new way finding and visual cues will be deployed throughout the facility. Each suite’s circulation will be organized to minimize patient travel distance between modalities.

The main entrance and reception area will be a clear and welcoming arrival point, defined by various forms, views of nature, and colourful accents.

Concept Designs